Riepair B.V.

Tijd verandert dingen maar de waarheid is dat je het zelf moet doen

Nieuws
Nieuws

Bittere pil: stagiaire dood door lift

In het centrum van de Belgische stad Gent is een 23-jarige stagiaire van een apotheek om het leven gekomen bij een ongeval met een onveilige personenlift.

Er was geen kooideur of elektronisch lichtgordijn aanwezig in de lift, die dateert uit 1967. Een dergelijke voorziening zorgt ervoor dat een lift stopt als er een obstakel te dicht bij de rand komt.

Studente raakt bekneld tussen liftwand en papiercontainer

De stagiaire is op de dag van het fatale ongeluk aan het werk in de Gentse apotheek. Iets na half 7 ‘s avonds stapt zij in de lift om een papiercontainer naar beneden te brengen. Om dat moment gaat het fout. De container blijft bij het dalen van de lift op een verdieping steken en kantelt in de richting van de studente. Die raakt vervolgens bekneld tussen de wand en de papiercontainer. De jonge vrouw overlijdt ter plaatse aan haar verwondingen.

Lift niet beveiligd met kooideur of elektronisch lichtgordijn

Het parket en het arbeidsauditoraat (het arbeidsauditoraat neemt in België het Openbaar Ministerie waar in alle zaken die onder de bevoegdheid vallen van de arbeidsrechtbank, red.) onderzochten de omstandigheden ter plaatse. Ook bekeek een speciaal daartoe aangestelde deskundige de precieze omstandigheden van het ongeval. In hun dossier schrijven zij dat de lift geen kooideur heeft. Hierdoor bleef de ingang open. Bovendien is de lift niet uitgerust met een zogeheten ‘lichtgordijn’. Dat is een sensor die de lift onmiddellijk laat stoppen als een persoon of voorwerp te dicht bij de passerende verdiepingen komt.

Met juiste veiligheidsmaatregelen was ongeval nooit gebeurd

Een Koninklijk Besluit uit 2003 (!) stelde modernisering verplicht van alle oude liften, met het oog op de veiligheid. Maar de uitvoering van dat KB laat al jaren op zich wachten. Pas vanaf het eind van dit jaar is dit soort veiligheidsmaatregelen eindelijk verplicht. Het incident is volledig te wijten aan het feit dat de oude lift geen deur of sensor had. Waren die veiligheidsmaatregelen wel getroffen, dan had dit ongeval nooit kunnen gebeuren. Daar heeft de stagiaire helaas niets meer aan.

Bron: hln.be

Werkgever verantwoordelijk voor veiligheid arbeidsmiddelen

In Nederland moeten fabrikanten en installateurs bij het ontwerp, de vervaardiging en het in de handel brengen van veiligheidscomponenten voor liften voldoen aan de bepalingen zoals aangeven in de richtlijn warenwetbesluit liften 2016. Het is echter de werkgever die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de zogenoemde arbeidsmiddelen. Voor het signaleren van de risico’s bij gebruik van die arbeidsmiddelen, in dit geval een personenlift, is een risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E) een vereiste. Aansluitend moet een werkgever de benodigde maatregelen voor de aanpak van de vastgestelde risico’s onderbrengen in een plan van aanpak.

Bron: Arbo-online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

copyright ©2020 Riepair - Houdt bedrijven gezond en veilig - All rights Reserved Contact | Disclaimer