Riepair B.V.

Tijd verandert dingen maar de waarheid is dat je het zelf moet doen

Nieuws
Nieuws

Hitteschild voor ouderen

Slechts een kleine minderheid van de zorginstellingen beschikt over een airconditioning. Ook is het personeel niet altijd opgeleid om bij een hittegolf de juiste maatregelen te nemen. Dat leidt tot onnodige risico’s, niet alleen voor de oudere cliënten, maar ook voor het personeel zelf.

Buiten staat de zon op het hoogste punt, en binnen loopt de temperatuur op naar zo’n 25°C. Gelukkig beschikt de zorginstelling over zonwering, en een van de verpleegkundigen besluit de luifels neer te laten. Het is tenslotte al 12:00 uur ’s middags.

Helaas, dat is te laat, zegt Anton Kunst, universitair hoofddocent Publieke Gezondheid bij het AMC. “De warmte is dan al doorgedrongen in het gebouw, en die krijg je niet gemakkelijk meer weg. Bovendien biedt alleen zonwering weinig bescherming. Beschikt de instelling niet over warmtewerend glas, plafondventilators of airconditioning?”

Kunst kan de vraag zelf beantwoorden. Want hij heeft onderzoek uitgevoerd naar de mate waarin zorginstellingen zijn voorbereid op een komende hittegolf. En die voorbereiding laat te wensen over. “Na de hittegolven in 2003 en 2006 kwam de overheid in 2007 met een Nationaal Hitteplan. Maar de aanbevelingen hieruit zijn maar beperkt opgevolgd. Maar liefst 41% van de zorginstellingen beschikt alleen over zonweringen. En airconditioning… die zie je maar bij zo’n 6%.”

Risico’s

Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. “Op een normale dag overlijden er in Nederland gemiddeld zo’n 400 mensen”, zegt Kunst. “Maar tijdens een hittegolf stijgt dat aantal naar bijna 450. De extra sterfte vind je voor een groot deel onder 70-plussers, want die zijn kwetsbaarder. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met hartproblemen. Door de hitte wordt het bloed dikker en heeft het hart er meer moeite mee om het rond te pompen. Ook vind je relatief veel slachtoffers onder mensen met overgewicht. Die lijden namelijk onder een ongunstige verhouding tussen gewicht en lichaamsoppervlak, en bovendien staat vet niet makkelijk warmte af.”

Die stijging van het aantal sterfgevallen is fors te verminderen, mits we de juiste maatregelen nemen. “Het beste is als de architect al een airconditioning inbouwt”, zegt Kunst. “Want als je dat moet doen bij een bestaand gebouw, zijn de kosten hoger. Als daar geen geld voor is, zorg dan in ieder geval voor training van het personeel. Nee, mensen moeten niet alleen de luifels op tijd naar beneden doen, ze moeten er ook op toezien dat ouderen luchtig gekleed zijn, dat ze zich niet te veel inspannen, en dat ze voldoende drinken.”

Personeel

Die voorzorgsmaatregelen zijn volgens Kunst ook nuttig voor het personeel zelf. “Gezonde mensen tot een jaar of 60 lopen tijdens een hittegolf weinig risico. Maar ze moeten er wel op letten dat ze genoeg drinken en zich niet bovenmatig inspannen. En juist dat laatste is in zorginstellingen vaak lastig., Want de cliënten moeten wel op gezette tijden uit bed worden getild. Zorg als manager dus juist tijdens een warme periode voor genoeg menskracht. En o ja, let ook op jezelf. Ga niet in je driedelig grijs de hele dag computeren in een ongekoelde ruimte.”

Meer informatie op de website van AMC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

copyright ©2021 Riepair - Houdt bedrijven gezond en veilig - All rights Reserved Contact | Disclaimer