Riepair B.V.

Tijd verandert dingen maar de waarheid is dat je het zelf moet doen

Nieuws
Nieuws

Rapport SZW: ‘kwart schoonmaakbedrijven houdt zich niet aan regels’

Bij controles onder 1.450 bedrijven in de schoonmaaksector bleek dat 27 procent zich niet aan de regels houdt. De meeste overtredingen vinden plaats bij kleine schoonmaakbedrijven. Grote bedrijven die lid zijn van de branchevereniging OSB doen het beduidend beter. In totaal is voor ruim 37 miljoen euro aan boetes, naheffingen en terugvorderingen opgelegd.

Dit staat in het eindrapport ‘schoonmaakinterventieteams’ van de Inspectie SZW. De Inspectie heeft samen met de Belastingdienst,  UWV en gemeenten de afgelopen jaren intensief gecontroleerd in de schoonmaaksector. De interventieteams hebben in totaal 632 inspecties verricht, waarbij 1.450 bedrijven zijn gecontroleerd.  De controle spitste zich toe op de naleving van arbeidsmarkt-, belasting- en sociale zekerheidswetgeving. Het ging hierbij om 675 schoonmaakbedrijven en 775 opdrachtgevers/inleners die opdracht hadden gegeven tot schoonmaakwerkzaamheden.

Groter risico

De Inspectie constateert dat in de schoonmaakbranche vaak sprake is van aanneming en onderaanneming van werk. Hierdoor ontstaat een groter risico op het niet-naleven van de regels. Tijdens de inspecties is gebleken dat grote schoonmaakbedrijven de zaken over het algemeen wel op orde hebben.

Overtredingen worden vooral gemaakt bij kleinere en middelgrote schoonmaakbedrijven (tot vijftig werknemers), startende ondernemers en door zzp’ers. Deze bedrijven zijn vooral actief in de schoonmaak van de fastfoodsector, van transportmiddelen, van hotels, in de bouw en als glazenwassersbedrijven bij particulieren. De malafide bedrijven kenmerken zich door het hebben van geen of een gebrekkige administratie, het niet of weinig meewerken aan de onderzoeken en het opzetten van bepaalde constructies.

Misstanden

Door de interventieteams zijn onder meer de volgende misstanden geconstateerd: zwart/grijs werk, uitkeringsfraude, incomplete administratie, belastingfraude, illegale tewerkstelling, onderbetaling, identiteitsfraude, arbeidsuitbuiting.

Tijdens de inspecties zijn 3633 personen op de werkplek gecontroleerd.  324 personen waren illegaal tewerkgesteld. Bijna 43 procent van de illegaal tewerkgestelden kwam uit  Bulgarije en bijna 21 procent uit Roemenië. Van de 124 zzp’ers die werden aangetroffen zijn er 106 als schijn-zzp’er aangemerkt door de Inspectie en de Belastingdienst. In zo’n geval is er feitelijk geen sprake van ondernemerschap, maar van dienstbetrekking, waarvoor een tewerkstellingsvergunning noodzakelijk is.

Door het niet-naleven van wet- en regelgeving kunnen frauderende bedrijven goedkoper werken dan bedrijven die zich wel aan de wet houden. Concurrentievervalsing neemt hierdoor toe in de schoonmaaksector. Een sector waarbij de prijzen onder druk staan en de concurrentie groot is.

Handhavingsinstrumenten

In overleg met de brancheorganisaties kijken de Inspectie SZW en de Belastingdienst of er meer preventieve handhavinginstrumenten ingezet kunnen worden om het aantal overtredingen terug te dringen. Daarnaast zetten de interventieteams hun controle activiteiten dit jaar en komend jaar voort.

Klik hier voor het volledige rapport van de Inspectie SZW.
Klik hier voor de reactie van brancheorganisatie OSB op het rapport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

copyright ©2021 Riepair - Houdt bedrijven gezond en veilig - All rights Reserved Contact | Disclaimer