Riepair B.V.

Tijd verandert dingen maar de waarheid is dat je het zelf moet doen

Nieuws
Nieuws

Veel bedrijven hanteren een andere aanpak bij de RI&E. Wat is er anders?

Een maatwerk RI&E

Een RI&E wordt steeds meer op maat gemaakt en sluit daarmee aan bij de doelstellingen van de organisatie. Pieter Diehl vindt dat een goede ontwikkeling. De RI&E hoeft echt niet alleen een lange opsomming te zijn van wat er allemaal niet goed is. Daar kun je best heel anders mee omgaan. Hoe? Dat vertelt Pieter Diehl, veiligheidskundige bij BMD Zuid, vertelt in een podcast met Orly Polak.

De overheid eist inderdaad dat een complete RI&E compleet is. Maar ondanks de opsomming zoveel mogelijk risico’s en gevaren, loop je altijd het gevaar dat je iets vergeet, je krijgt de RI&E daarom nooit compleet. Beter is dan ook om een paar aandachtspunten te kiezen waaraan je gaat werken. Soms kun je bepaalde thema’s ook bundelen.

Zelf de RI&E uitvoeren

Zonder een kerndeskundige zelf als werkgever de RI&E uitvoeren, of zelfs de medewerkers deze laten uitvoeren. Immers zij kennen de risico’s het beste en zullen (mede)eigenaar zijn bij het oplossen van knelpunten. Iedere situatie en organisatie is anders en vraagt om een maatwerk aanpak. Het begint met goede voorlichting en communicatie, dan kan een plan van aanpak worden opgesteld hoe de RI&E uit te voeren, eventueel zelfs zonder ondersteuning van een kerndeskundige.

Beluister de podcast met Pieter Diehl op arbo-online. Daarin geeft hij nog een aantal tips (18 minuten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

copyright ©2023 Riepair - Houdt bedrijven gezond en veilig - All rights Reserved Contact | Disclaimer