Riepair B.V.

Tijd verandert dingen maar de waarheid is dat je het zelf moet doen

Nieuws
Nieuws

Zieke werknemer heeft geen privacy

Werknemers kunnen er maar beter niet op rekenen dat hun privacy bij ziekte wordt gerespecteerd. Verzuimbureaus, arboartsen en werkgevers hebben maling aan wet- en regelgeving. Dat zegt althans FNV Bondgenoten.

De vakbond beroept zich daarbij op informatie van het meldpunt Verzuimbegeleiding.

Lees ook: Privacy van zieke werknemer moet worden gerespecteerd

Volgens de bond komt uit het onderzoek naar voren dat verzuimbegeleidingsbedrijven zieke werknemers vaak naar medische informatie vragen. Ook komt het voor dat onbevoegden medisch advies geven. Dat is schandalig, stelt FNV-bestuurder Gea Lotterman. “Alleen de bedrijfsarts mag medische informatie vragen en advies geven over het ziektebeeld en herstel. In de praktijk spelen allerlei ondeskundigen voor doktertje zodat ze werknemers onder druk kunnen zetten om weer snel aan het werk te gaan.”

Lees ook: Mag zieke werknemer stiekem gesprekken opnemen?

In totaal hebben ruim 6100 werknemers gereageerd op het meldpunt. Een deel daarvan vermoedt ook dat er niet vertrouwelijk met zijn gegevens is omgegaan. Ook kreeg FNV klachten over de rol van de bedrijfsarts. Ondanks de wettelijke verplichting is er vaak geen toegang tot een arboarts. De onafhankelijkheid van deze dokter werd bovendien door 41 procent van de respondenten in twijfel getrokken.

“Als arts ben je het aan je stand verplicht om je rug recht te houden en het belang van je patiënt voorop te zetten. Maar het blijkt dat de arts zijn oren te veel naar de werkgever laat hangen. In veel gevallen geldt: wie betaalt, bepaalt”, aldus Lotterman.

Bron: FNV Bondgenoten & PW de Gids

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

copyright ©2020 Riepair - Houdt bedrijven gezond en veilig - All rights Reserved Contact | Disclaimer